Elektronik müzik yapmak isteyen öğrencerimizin bize en çok sorduğu sorulardan bir tanesi de ekipman ve yazılımlarla ilgili sorular. Burada sizlerle kendi tercihlerimi paylaşmak istedim. 8 adet soruya verdiğim cevabım var. Bu cevaplar tamamen benim tercihlerim ve alışkanlıklarım üzerinden verilmiş çok şahsi cevaplar. Hepsinin cevabı kişiden kişiye, elektronik müziğin çeşitli alanlarında uğraşanlara, alışkanlıklara göre değişebilir. Buradaki amacım sizlere bir fikir vermek. Daha detaylı bilgi almak, ya da bu alt başlıklar konusunda kendinizi geliştirmek isterseniz lütfen bize ulaşın.
Sormaktan Çekinmeyin:
Siz de kendi yazılım ve donanım ekipmanınızı oluştururken etrafınıza sormaktan lütfen çekinmeyin. Bu soruların içinde en doğru yolu nasıl bulurum derseniz, benim tavsiyem, size müzikal olarak en yakın insanları bulmanız ve onlara sormanız. Yani bu prodüktörün soundunu çok seviyorum, müzik tarzını çok seviyorum, mixini çok seviyorum vs. dediğiniz kişilere sorularınızı yöneltmeniz. Çünkü bir mix mühendisinin vereceği cevapla, bir rap sanatçısının / yapımcısının vereceği cevaplar arasında emin olun dağlar kadar fark vardır. Müziğinizi nereye taşımak istiyorsanız o dalın yetkili kişisine bu soruları yöneltmeniz çok daha doğru olacaktır.
Müzik Ekipmanı Alırken Bütçenizi Kontrollü Oluşturun:
Burada ekipmanla ilgili bir tavsiyem daha olacak, aşağıda verdiğim cevaplara bakacak olursanız ve bu cevaplardaki ürünleri bir anda almaya kalkarsanız bu ciddi bir maliyet olacaktır. Ve günümüz koşullarında bunları bir anda almak ne yazık ki pek mümkün değil. Benim buradaki ilk tavsiyem önem sırasına göre kendinize öncelikler belirleyin ve bu ürünleri yavaş yavaş alın. Yani bilgisayarda müzik yapmak için ilk önce bir bilgisayara ihtiyacınız var bu kesin bilgi. İkinci sırada da bir DAW yazılımına ihtiyacınız var. Bu ikisini hallettikten sonra da minimum bir kulaklık almanız gerekiyor, ben burada referans monitörü derim ama o daha pahalıya mal olacaktır. Bundan sonra biraz aldığınız ekipmanın tadını çıkartın. Yani aldığınız DAW yazılımını iyice bir öğrenin, onun içindeki sesleri ve efektleri kullanın, müzikal yolculuğunuza minik adımlarla başlayın. Bu şekilde hem maliyeti zamana yaymış olacaksınız. Hem de işin sonunda hangi ekipmanlara, yazılımlara ihtiyacınız var daha iyi bileceksiniz.
Gelelim 8 adet sorumuza ve benim cevaplarıma.
1- Hangi Bilgisayarı Almalısınız?
Ben yaklaşık 10 senedir MacBook Pro kullanıyorum. Hatta size şunu söyleyeyim son 6 yıldır aynı MacBook proyu kullanıyorum. Bütün müzik ve video üretimim bu bilgisayar üzerinden. Tam modeli Retina Mid 2012. Macler günümüzde çok pahalı biliyorum ama ben buna değer diyorum. Bu kadar sene gece gündüz kullandığım bilgisayar hala işimi fazlasıyla görüyor. Burada baktığım; süre, kullanım, zaman grafiği ve bu grafikte bana bu seçim çok mantılı geliyor. Bilgisayar alırken ya da kendinize bir bilgisayar toplarken dikkat etmeniz gereken konular işlemci hızınız, RAM miktarı ve depolama alanınızın okuma hızı. Kullandığım bilgisayarın özelliklerini sizinle paylaşacak olursam 2.6 GHz Intel Core i7 / 16 Gb 1600MHz DDr3 Ram / 500 GB SSD hard disk.
2- Hangi İşletim Sistemini Kullanmalısınız?
İşletim sistemim de doğal olarak macOS High Sierra 10.13.6. Genelde en son sürüm neyse onu yüklüyorum. Bu konuda pek detaycı bir adam değilim. En son sürümlerden gitme ve üzerine düşünmeme gibi bir tutumum var.
3- Hangi Daw (Digital Audio Workstation) Tercih Etmelisiniz?
Her zaman söylediğim bir şey var bu konuda: ‘’En iyi DAW en iyi bildiğin DAW. En kolay kullanabildiğin, seni en yaratıcı şekle sokan DAW’’. Ama tabi benim bu yorumum ev müzik prodüksiyonu üzerine. Senin için bu DAW hangisi derseniz? Ben ağırlıklı olarak ABLETON LIVE 10 kullanıyorum. Uzun zamandır müzik yapma zihniyetim, şeklim ABLETON LIVE 10 üzerine kurulu. Neden seviyorum? Benim için arayüzü kolay ve çok kullanışlı, yazılımın tercih ettiği renk skalası bile beni sanki daha yaratıcı yapıyor. Aynı zamanda çok modüler bir kullanım şekli var. Yani aklımdaki soruyu çözme yöntemlerim tamamen bana has bana özel ve bu şekilde çalışmak beni mutlu ediyor. Müzik yapmaya sadece yatay değil aynı zamanda dikey bir algılayış katmak bence çok hoş bir yöntem.

4- Hangi Ses Kartını Satın Almalısınız?
Ses kartım da bilgisayarım gibi 6 senelik. Komplete Audio 6. Dört analog giriş ve çıkışa, iki balans mikrofon, line veya enstrüman girişine, dijital stereo giriş ve çıkışa sahip. Benim işimi yıllardır fazlasıyla görüyor. Şimdiye kadar gecikme sorunu yaşamadım. Canlı performanslarda özellikle benim gibi durmadan loop kurguları üzerine müzik yapan birisi için çok önemli bir konu bu. Preampları konusunda inanılmaz nasihatler ve öğütler veremesem de benim için gayet yeterli. Yani evde ve sahnede kullanmak için benim kesinlikle tavsiye edebileceğim bir model.
5- Hangi Referans Monitörünü Tercih Etmelisiniz?
Bu konu yaptığınız müzik tarzına, duymak istediğiniz ve uğraştığınız frekans aralığına, müziğinizin gücünü nasıl göstermek istediğinize, kayıt ağırlıklı mı yoksa prodüksiyon ağırlıklı mı çalıştığınıza gibi pek çok alan için farklılık gösteren bir konu. Ve tabi ki en önemlisi maddi durumunuza. Tabi işler sadece referans monitörü almakla kalmıyor, bu noktadan sonra odanızın akustik düzenlemesi de çok önemli bir hal alıyor. Yani parayı verdim en iyi monitörü aldım hadi şimdi inanılmaz bir duyuma sahip olacağım diyemezsiniz. Odanızın akustik düzenlemesi doğru duyumunuz için en az monitörünüz kadar önemli. Burada referans monitöründen beklediğimiz birinci esas dinlediğiniz seslere yorum katmadan en doğal haliyle size bir duyum sağlaması.
Lafı uzatmadan kendi kullandığım referans monitörüne gelecek olursam burada iki tane sevdiğim marka var.
Birincisi Yamaha HS8. Yamaha HS8 benim kullanmayı sevdiğim bir monitör. Eleştiriye açık mıdır? Sonuna kadar… Yani bu seçimimi doğru bulmayacaklar vardır. Ama dediğim gibi benim amacım burada size kişisel zevkimi paylaşmak.
Bunun yanında her zaman söylediğim gibi DnB ve Bass tarzlarında müzik yaptığım için bu tarzda çalışırken çalışmaktan zevk aldığım bir diğer referans monitörü Mackie HR824 MKII. Bu monitörlerle çalışırken sanki tarzımı daha iyi ifade edebiliyorum ve istediğim sonuca ulaşabiliyorum.
6- Hangi Kulaklık Satın Alınmalı?
Kulaklık konusu da uçsuz bucaksız konulardan bir tanesi. Açık, kapalı, yarı açık — yarı kapalı olarak ayrılıyor. Sizin kullanım amacınıza göre değişiyor. Yani bir tek kulaklık aldım bu iş bitti demek de pek doğru değil. Müzik dinlemek için başka, mix yapmak için başka seçenekler var. İyi bir araştırma yapmak şart. Yazının başında dediğim gibi sizin için doğru kişilere sormak şart. Bana soracak olursanız mix için Beyerdynamic DT990 Pro ya da Beyerdynamic DT770 Pro yu önerebilirim.
7- Hangi midi kontrolör size daha uygun?
Yine en çok sorulan sorulardan birisi. Burada cevap bütçe ve de hangi enstrümana hakim olduğunuz ve bu midi kontrolörü ne amaçla kullanmak istediğiniz. Canlı performans yaparken DAW yazılımınızı mı daha kolay yönetmek istiyorsunuz? Müzik yaparken bir klavyeden yardım almak mı istiyorsunuz? Elinizin altında düğmeler faderlar mı olmasını istiyorsunuz?
Kendi ekipmanımdan bahsedecek olursam, Kolay Daw kullanımı ve canlı performanslarda hız için birden fazla midi kontrolör kullanıyorum. Ableton Live kullandığım için de Ableton için hazırlanmış ürünleri tercih ediyorum. Push 2 vazgeçilmezlerimden bir tanesi. Hem Ableton Live’ı aktif kullanmak için, hem bilgisayara çok dokunmadan ses tasarımından efekt kontrolüne çok rahat işlemler yapabilmek için, hem melodi, arpej, akor yazarken kolaylık sağladığı için çok sevdiğim bir kontrolör. Bunun yanında bir Push 2 yetmiyor elbetteki, yine Ableton’un genel arayüzüne bilgisayara dokunmadan rahatlıkla ulaşabilmek için AKAI APC 40 MK II kullanıyorum. Hem rahat loop kayıtları almak hem de sesionlarımı sorunsuz yönetmek için AKAI APC 40 benim vazgeçilmezlerimden, faderlı bir midi kontrolör olması benim için ayrı bir özellik. En son olarak da bir midi klavye olarak Native Instrument Komplete Kontrol S25 kullanıyorum. 25 tuşlu minik bir klavye benim işimi rahatlıkla yetiyor. Tabi davul yazımı, canlı çalımı için AKAI MPC Live da durmadan yanımda. Ama MPC Live bir midi kontrolörün çok ötesinde.
7- Hangi VST / Sampler Tercih Edilmeli?
Burada ki cevap yine müzik tarzınıza göre değişiyor. Çünkü hangi tarz yapacaksanız ona göre samplerlar ya da synthesizerlar kullanmanız gerekiyor. Bu konuda sevdiğiniz müzisyenleri ya da yapmak istediğiniz tarzın müzisyenlerinin ekipmanlarına bakmanızı tavsiye ederim.
Bana gelecek olursak SynthMaster One ve SynthMaster 2 synthesizer benim vazgeçilmezim. Tabi başka bir şey demem mümkün değil aynı zamanda bu firmanın ses tasarımcısı ve de ürün müdürü olarak. Neden SynthMaster derseniz çünkü aradığınız bütün synthesizer özellikleri bu VST nin içinde toplanmış vaziyette. Hem çok güçlü bir motoru, hem çok güzel bir arayüzü var. Kullanmak ya da ses tasarlamak hemen yapacağınız bir şey olmasa da içinde sizin için yapılmış bir sürü ses var onları kullanarak ya da o seslerin üzerinde değişiklikler yaparak müziğinize katabilirsiniz. Synthmaster 2.9 u aynı zamanda bir sampler olarak da kullanabilirsiniz.
Bunun yanında Sampler olarak Native Instrument Kontakt kullanıyorum. Bu ürünü aldığınız zaman içinde başlangıç seti halinde gelen sesler bile çokça işinizi görür ve tabi ki siz de bir çok enstürmanı dışardan alabilirsiniz. Akustik enstrüman sesleri için benim çok başvurduğum bir yazılım.
8- Hangi Efekt VST leri
Yine aynı şeyi söyleyeceğim bu konu da tamamen yapmak istediğiniz türle, efektleri kullanabilme bilgi ve becerinizle alakalı. Mutlaka ve mutlaka bu konuyu araştırın elinizden geldiğince öğrenmeye bilmeye çalışın. Çünkü bu kısım müziğinizin bütün noktalarına dokunan bir konu. Aynı zamanda kendi mixlerinizi yapıyorsanız orayı da çok ilgilendiren bir konu. İşin sonu sizde bitiyor yani. Burada ayrı bir üçüncü partisyon yazılımı almayıp kullandığınız DAW yazılımının size sunduğu efektleri de kullanabilirsiniz. Değişik paketler de alabilirsiniz. Özel ürünlere de başvurabilirsiniz.
Bana gelecek olursak Ableton Live’ın kendi efektlerini ihtiyacım oldukça bol bol kullanıyorum. Yani EQ, delay, kompresör, multiband kompresör, reverb gibi efektleri direkt Ableton live ın kendi stok efektleri içinden kullanıyorum. Bunun yanında iZotope firmasının Neutron 3 ve Ozone 9 gibi mix araçlarını kullanıyorum. Aynı zamanda keskin ve hacimli efektlerini sevdiğim için Slate Digitals everything bundle üyesiyim.