- Spotify için mastering konusu hakkında ne bilmem gerekiyor ?
- Youtube’daki müzikler için en iyi ses seviyesi nedir ?
- Soundcloud’a yüklediğimde neden parçalarım kulağıma değişik geliyor ?
- iTunes için ne kadar yüksek ses seviyesinde master yapmalıyım ?
Eğer bu soruların cevabını bilmiyorsanız müziğiniz hayranlarına sunulduğunda değişik gelebilir. Bu yazı, Spotify, iTunes gibi yayın kanalları hakkında teknik bilgiler verecek.
Asistan öğrencilerimizden Hans Rogers tarafından çevirildi ve derlendi.
Çoğu online platform standartlaştırma işlemine sahiptir, bunun sayesinde müzik tutarlı bir ses seviyesinde duyulur. Müzik türlerine göre kullanılan sesler ve bunların seviyeleri aynı olmayabilir, aynı şekilde eşit derecede masterlanmayabilirler. Bu platformların standartlaştırma işlemi sayesinde bir Jazz parçasını da bir Dubstep parçasını da sabit bir ses yüksekliğinde duyarız.
Bu dinleyicinin her zaman ses kontrolün ile oynamaması için ayarlanır ve genellikle harika bir fikir olarak kabul edilir.
İnce detaylara girmeden önce, “LUFS” sisteminin ne olduğunu anlamanızda fayda var. LUFS açılımıyla “Loudness Units Relative to Full Scale”dir. Dilimize çevirisi ile “Bütün skalaya göre ses şiddeti birimleri”dir. Sesin yüksekliğini en doğru biçimde ölçmenin yolu budur.
Neden Mastering’imi Belirli Bir LUFS Düzeyinde Tutmak Müziğimi Çevrimiçi Platformlarda Öne Çıkarır ?
Spotify ve Youtube yaklaşık olarak -14 LUFS’da akış sağlar. Eğer bir parçanın -9.5 LUFS değerinde şiddeti varsa bu yayın platformları sesi -14 LUFS düzeyinde azaltacaktır.

Bunlar iyi haber! Sanatçıların müziklerini daha dinamik ve daha az sıkıştırılmış(compressed) hale getirmesine teşvik eder.
Eğer bir prodüktör, şarkı yazarı, sanatçıysanız “Loudness War(Ses şiddeti savaşı)”ı duymuşsunuzdur.
Loudness war ideolojisi “ parçan ne kadar yüksekse, o kadar iyi duyulur” olarak açıklayabiliriz. Ancak bu kesinlikle doğru değildir.
Yeşil renkli görselde -14 LUFS şiddetine sahip bir parça mevcut. Dalga formlarına bakarak geçişlerin inceliğe ve nefes almak için bolca alana sahip olduğu görülüyor.

Kırmızı renkteki görselde ise aynı parça var ancak kompresyon ve limitleme işlemiyle -8 LUFS değerine getirilmiş. Dinamiksiz varyasyonuna göre geçişlerin nasıl ezilmiş olduğunu görmek mümkün.

Aynı parçanın dalga formlarını bu defa Spotify’da çalınırken inceliyoruz. Parça -14 LUFS düzeyinde yayınlanmış. Parçanın genel ses seviyesinin azaldığını görüyoruz. Maalesef, aşırı kompresyon ve limitleme ile verilen hasar geri döndürülemez durumda.
Yayın Platformları için Ses Yüksekliği Seviyeleri Tablosu

Peki Ne Kadar Yükseklikte Müziğimi Masterlamalıyım ?
Aslında müziğinizi kulağınıza güzel gelecek şekilde masterlamalasınız. Bu aşağıda sıralayacağımız maddeler “hedef” değildir ancak hatırlatmada fayda var:
- -14 LUFS’dan yüksek olan müziğinizin seviyesi bu platformlara yayınladığınızda kontrolssüz bir şekilde düşecektir. İstenmeyen sonuçlara sebep olabileceği için bu değerin üstüne çıkmamanızı şiddetle öneririz.
- Spotify, müziklerinizi gönderirken optimize edilmiş kayıplı formatlar için -1dBTP değerinde headroom bırakmanızı tavsiye ediyor. Yüksek sesli sayılabilecek parçalar için ise -2dBTP headroom öneriyor çünkü bunlar daha fazla “clipping”e sebep olma şansına sahipler, bu yüzden de Spotify zirve değerlerini artırma garantisi sağladığı için Ogg Vorbisve AAC dosyaları kullanıyor.
- Çok düşük seste master işlemi yapmayın ! Amazon Music yüksek sesli şarkıların seviyelerini düşürüyor ancak düşük sesli şarkıların sesini yükseltmiyor. Parçanızının enerjisinin kaybolmasını istemezsiniz, bu yüzden LUFS değerini -16 ila -14 arası tutmaya çalışın.
Soundcloud için Yayınlarken En İyi Ses Seviyesi Nedir ?
Soundcloud’a gelince işler biraz değişiyor. Soundcloud parçalardaki ses seviyelerini normalleştirmiyor. Son zamanlarda gelen güncellemeyle kendi mastering’ini yapma şansı tanıyor ancak çok sağlıklı olduğu söylenemez. Ancak akış için tüm sesleri 128 kbps MP3’e dönüştürdüklerini belirtmekte fayda var. Parça transcoded(kodu dönüştürülmüş) ise zirve değerini aşma ve distortion gibi sorunlar yer alabiliyor. Daha yüksek sesli parçalar, kodlamadan zarar görürler ve sonunda kulağımıza kötü sesler gelebilir. Soundcloud için mastering yaparken en fazla -1 dBTP boşluk bırakın ve -7 LUFS değerinin üstüne çıkmamaya çalışın.
ve Sonuç..
Diğer yayınlanmış parçalarla rekabet etmek için parçanızı maksimum kompresyon ve limitleme işlemine sokmanıza gerek yok. Dinamik ve daha az sıkıştırılmış bir parça, müziğinizin online platformlarda diğerlerinden farklı olmasını sağlayacaktır.
Sesi, müziğe en iyi şekilde hizmet ettiğini düşündüğünüz bir yüksekliğe ayarlayın, ancak zirve seviyelerinin, dinleyicilerinize sesinizi aktardıklarında standartların altında bir dinleme deneyimi sunacağını unutmayın.

Hans Rogers Kimdir?
Selamlar, ben hans rogers
Medipol Üniversitesi Eczacılık bölümünde 3.sınıfım. 3 senedir müzik prodüksiyonuyla uğraşıyorum, Beatmakersacademy’den ve kurucusu Gerçek Dorman’dan profesyonel olarak prodüktörlük, mixing, mastering ve müzik teorileri eğitimleri aldım, ayrıca Beatmakersacademy’de asistanım.
iletişim için: https://linktr.ee/hansrogers
Yazının ana kaynağı: https://www.masteringthemix.com/blogs/learn/76296773-mastering-audio-for-soundcloud-itunes-spotify-and-youtube