Timothy Zachery Mosley, sahne adıyla Timbaland, 90’lardan günümüze kadar aktif şekilde prodüksiyon yapan, bir çok hite imza atmış bir sanatçı. Amerikan R&B’sine büyük ölçüde katkı sağlamış, “stuttering kick-drums template” tekniği ile bir figür oluşturmuştur. Jay-Z, Beyonce, Kanye West, Justin Timberlake, Madonna, Rihanna, Linkin Park gibi birçok sanatçıyla çalışmış kendini kanıtlamış bir prodüktör, şarkı yazarı, şarkıcıdır.
Asistan öğrencilerimizden Hans Rogers tarafından çevirildi ve derlendi.
Timbaland aşağıda yer alan 5 EQ ayarını öneriyor:
Super Low (20 – 60 Hz):
Bu frekanslar insan kulağının duyabildiği minimum frekanslardır. Bu frekansları artırmak bulunduğunuz ortamı titretebilir, ve sesin uzaktan duyulabilirliğini artırabilir ancak genel kitleyici dinleyicisini düşünecek olursak bu frekansları fark edemeyecek sistemlerde dinleyen insanları da göz önünde bulundurmak gerekir, bu frekansları fazla artırmak sesi bulanık ve tanınamaz hale getirebilir. Bu frekansları pratikte insan kulağının duyması zordur o yüzden bu bölgede çalışırken dikkatli olunması gerekir.
Lower Mids (60 – 250 Hz):
Analizlere göre insan kulağına hoş gelen frekanslar bu aralıktadır. Çoğu prodüktör davullardaki bu frekansları “pop” efekti vermesi için artırırlar. Çello, fagot, bariton ve tenor saksafonlar, trombone gibi melodik enstrümanlar bu frekans aralığında ses verirler. Ayrıca bir amplifikatörde, bu frekanslar bass knob düğmesi ile kontrol edilir.

Mids ( 250 – 1500 Hz):
İnsan kulağının pratik olarak en temiz duyduğu frekans aralığıdır. Araştırma sonuçlarına göre bu frekans bandının seviyesini artırmak basitçe genel sesi artırmakla aynı etkiyi verir. Bu frekans bandıyla da çalışırken dikkatli olmak gerekir, bu bandı çok artırmak diğer bantlara göre insan kulaklarını daha fazla yorar ve boğar. Bir amplifikatörde bu frekanslar mid ya da middle knob düğmesi ile kontrol edilebilir.
Upper Mids ( 1500 – 6600 Hz):
Upper mid frekansları en dikkatli olunması gereken frekanslardır çünkü insan kulağı aynı oranla artırmaya göre en çok bu bantta zarar görür. Ayrıca en çok distortion gibi ses veren frekanslardır. Amplifikatörde bu frekanslar treble knob düğmesi ile kontrol edilir.
Super High (6600 – 20,000 Hz):
İnsan kulağının duyabileceği en ince frekans aralığıdır. İğneleyici ve sinir bozucu ses aralıklarından ambiyans, atmosferik aralığa kadar uzanırlar. Amplifikatörde bu sesler presence knob ile kontrol edilir.
Bunların dışında ekolayzırı kullanırken dikkat edilmesi gereken hususlara da dikkat etmeliyiz:
Bir EQ kanalını 5-6 dB’den ses kısma fonksiyonuyla kullanırsak bu miksing dışına çıkıp ses tasarımına geçebileceğimizi gösterir, çünkü kullandığımız sesin frekans ya da frekans bandını büyük ölçüde kısmak o sesi farklılaştırmaya yol açabilir.
Miksing yaparken EQ kullanımında dikkat etmemiz gereken bir başka durum belli bir kanalda kullandığımız ekolayzır ayarlarını bütün parçayı dinlerken yapmamızdır, aksi takdirde o kanalı sololayıp kullanırsak bütün parçadaki değişimini göremeyiz bu da bizi yanıltabilir.

Hans Rogers Kimdir?
Selamlar, ben hans rogers
Medipol Üniversitesi Eczacılık bölümünde 3.sınıfım. 3 senedir müzik prodüksiyonuyla uğraşıyorum, Beatmakersacademy’den ve kurucusu Gerçek Dorman’dan profesyonel olarak prodüktörlük, mixing, mastering ve müzik teorileri eğitimleri aldım, ayrıca Beatmakersacademy’de asistanım.
iletişim için: https://linktr.ee/hansrogers
Kaynakça: https://www.masterclass.com/articles/music-101-what-is-an-equalizer-plus-best-equalizer-settings-for-drums-and-guitar#how-to-use-an-equalizer-tips-from-timbaland