Yeni Başlayanlar Miks Rehberi
Audio Miks Ne Demekdir?

Mixing, kaydedilmiş kanalları alıp bir araya getirme işlemidir. Kanallar, EQ, kompressör ve reverb gibi çeşitli işlemler kullanılarak mikslenir.
Mikslemenin amacı, seviyeleri, panlama ve zamana dayalı ses efektlerini (chorus, reverb, delay) ayarlayarak çok kanallı kaydınızda en iyisini ortaya çıkarmaktır.
Amaç, aranjmanınızı birbiriyle ilişkili ve anlamlı seslerle şekillendirmektir.
Çok kanallı kayıt, birden fazla ayrı kanala sahiptir (stem olarak da adlandırılır). Doğru veya yanlış parça diye bir şey  yoktur.
Çok kanallı bir kaydın son çıktısı aynı zamanda mixdown olarak da bilinir. Miks,, master aşamasından önceki son adımdır.
Parçaları mikrofon ve pre-amp’ler ile  kaydetmeniz veya önceden kaydedilmiş örnek sample paketleri  kullanmanız farketmez, kendiniz için nasıl miks yapacağınızı öğrenmek çok önemlidir. Sanatsal ve yaratıcı vizyonunuzun kontrolünü ele almak, müziğinizi bir sonraki seviyeye taşıyacak ve sizi daha iyi bir yapımcı yapacaktır.
Konuya derinlemesine girmeden önce, sizinle paylaşmak istediğimiz bazı ipuçlarımız var.
” Sanatsal ve yaratıcı vizyonunuzun kontrolünü ele almak, müziğinizi bir sonraki seviyeye taşıyacaktır.

Miks Yazılımlarını Seçmek

Aralarından seçim yapabileceğiniz tonlarca Dijital Ses İş İstasyonu (DAW) vardır. Hangi DAW’ın sizin için en iyisi olacağı tamamen size bağlı.. İşte başlamanıza yardımcı olacak en iyi DAW’lardan bazıları.

DAW yazımızı okumak için lütfen tıklayınız

DAW yazılımınızı yakından tanıyın. Bilgili bir miks uzmanı bir kullandığı DAW’ı çok iyi bilir ve onu gerçekten çılgınca kullanır. DAW’nizi aldatmayın. Doğru kullanın ve tüm avantajlardan yararlanın.

Miksiniz İçin Ön Hazırlık Yapın

Hangi DAW’ı kullanırsanız kullanın  temel olarak bütün miks prensibleri aynıdır. Miks yapmaya nasıl başlayacağınızdan emin değilseniz çoğu DAW, şık şablonlar sağlar.
Bunların çoğu temel şablonlar olmasına rağmen, aralarından seçim yapabilirsiniz. İhtiyacınız olan şablonu görmüyorsanız, kendiniz. Kendi şablonunuzu oluşturmak, miks stilinizi geliştirmek için harika bir adımdır.

Kanallarınızı Doğru Şekilde Adlandırın

Kanal isimlerinizi düzgün adlandırın. Üç ay içinde, üçüncü miksimizin gitar kanalının nerede olduğunu hatırlamayacaksın, eğer bu kanala “Audio track 48” demişseniz, başınız büyük derttedir. Ama kanalınıza “lead gitar” verirseniz, daha sonra miksinizi açtığınızda kafanız karışmayacaktır.

Kanallarınızı Renklendirin

Her müzik türünün ruhumuzda yarattığı hisler vardır.
Müzik duyguların ifadesidir.

Kötü adlandırma, oturumunuza gereksiz stüdyo zamanı ekler. Parça gruplarınızı renklerle kodlayın. Kanallarınızı renklerle kodlayın. Örneğin, tüm davul parçalarınızı sarı, tüm vokallerinizi mavi ve tüm gitarlarınızı yeşil yapın. Bu, taşıma ve oturumunuzun katmanlarını takip etme gibi işlemlere yardımcı olacaktır. Doğru renk kodu için iki dakika ayırın. Daha sonra arama yapmaktan saatlerce tasarruf edin.

Temel ses miksajı

Peki miksajın temelleri nelerdir? Çoğu süreçte olduğu gibi ve özellikle ses miksajında ​ herkesin kendi fikirleri vardır. Doğru ya da yanlışı kim bilebilir? Ancak herkesin uyması gereken temel miks temelleri vardır. İster inanın ister inanmayın, mixlemeden önce mixlemelisiniz.
Parçanızda aradığınız ana dokular nelerdir? Ne tür bir alan yaratmaya çalışıyorsunuz? Açık ve keskin mi? Veya uzak ve yankılanan? Kaydın erken aşamalarındayken seslerinizden fazlalıkları çıkarmaya çalışın. İlk seslerinizi kaydederken veya seçerken büyük resmi düşünün. Orijinal kayıtları, yoğun işlemlerden olabildiğince uzak tutun. Mixdown için nereye gittiğinizi önceden hissedin. İyi sesleri erken temin edin ve daha sonra miksaj aşamasında sonsuz ince ayarlardan kaçının. 

Ortak Audio Efekt Kanalları Kullanın (Buses & Sends)

İPUCU: Miks aşamasında sonsuz ince ayarlardan kaçının.

Bir efekt kanalına birden fazla ses göndererek, aynı işlemcileri tek seferde uygulayabilirsiniz. Bu çok kullanışlıdır. Davulda deneyin. Bu, tüm davul seslerinizi tek bir ünite olarak işlemenizi sağlar. Hepsinin aynı yerde oldukları algısını vermek için onlara aynı miktarlarda reverb uygulayın veya bir delay veya compressor uygulayın.

Çok yararlı sonuçlar alacağınızı garanti ederiz.

Panaromayı planlama

Öyleyse panlama nedir? panlama, bir miksin genişliğini kontrol etmenize yardımcı olur. Stereo alanının soldan sağa genişliğidir. Panlama, seslerin miksinize düzgün bir şekilde yerleştirilmesini sağlar. Stereo merkezinin ya solunda ya da sağında. Daha ağır veya düşük seslerinizi merkeze yakın tutun. Bu, bas veya kick sesleriniz anlamına gelir. Bunları etrafta çalışabileceğiniz bir merkezleme kuvveti olarak kullanın. Her şey merkezi olarak panlanırsa, karışımınızın sesi düz veya kalabalık olacaktır.

Ses işleme

Şimdi işe koyulma ve miks yapma zamanı. Miksin temeli üç temel alana bölünebilir. EQ, Compressor ve Reverb. Miksin birçok yüzü olmasına rağmen, bu üçü sürecin % 90’ını oluşturur. Bu 3 alanı mükemmelleştirirseniz, geri kalan her şey doğal olarak gelecek.

Ekolayzır nedir?

Her ses frekanslardan oluşur. Frekans Hertz (Hz) ile ölçülür. Eşitleme, istediğiniz sesi elde etmek için bir karışımdaki tüm frekansları yükseltme, kesme ve dengeleme sanatıdır.

Sıklıkla yüksek (Highs), orta(Mids)  ve alçak (Lows) olarak tanımlanan frekans spektrumunu duyarsınız. Bas enstrümanlarının çok düşük-ağır, boomy bir sesi vardır. Çıkışları, frekans spektrumunda çoğunlukla düşüktür. Alternatif olarak, bir trampet veya hi-hat genellikle çok daha tizdir, bu nedenle genellikle orta veya yüksek frekanslarda görünürler. Bu sesleri genel yüksek ve düşük kategorilere yerleştirebilsek bile, tüm sesler hem yüksek hem de alçakta önemli bilgilere sahip olacaktır. Miksaj yaparken bunu aklınızda bulundurun.

EQ yazımızı okumak için tıklayınız

Cerrahi ekolayzer Filtreleri

Filtreler kullanın. Frekanslarınızı cerrahi hassasiyetle temizlerler. Düzeltici EQ araçlarıyla başlamak için en iyisi high pass ve low pass filtrelerdir. High pass ve low pass  filtreleri geçmesine izin vermek istediğiniz sinyal için sınırlar belirler. Her parçanın özel dikkat gerektireceğini unutmayın. Örneğin bir tom davulu, Rhodes piyanodan tamamen farklı bir EQ işlemine ihtiyaç duyacaktır. Öğrenmek için dinleyin. Kulaklarınızla hangi ayarlamaları yapmanız gerektiğini belirleyin.

” Yanlış yapabileceğiniz tek şey kendinizi denemekten alıkoymaktır. “

EQ Oyma (EQ Carving)

Şimdi miksinizi şekillendirme zamanı. Carving EQ, düzeltici EQ’ya benzer görünebilir. Çünkü öyle. Sadece bu adımda, frekansınızı diğer parçaları göz önünde bulundurarak düzeltiyorsunuz. Bu adımda her şey biraz daha iyi duyulmaya başlayacak. Kanallar etkileşime girmeye başlar. Bu çılgınca gelebilir, ancak iyi bir EQ oluşturmak bazen bir frekansın iyi kısımlarını kesmeniz gerekir. Ama üzülmeyin. Bunu, tüm kanallarınızın daha iyi duyulması için yapın. Kulağa daha da çılgınca gelecek, ancak bu aşamada kanalınız solo olarak çalındığında bile kulağa kötü gelebilir. Telaşa gerek yok. Doğru adımlarla ilerlerseniz miksinizden harika sesler çıkacak. 

 

Şarkınızı bir roman gibi düşünün. Her parça ana karakter olamaz. Hikayeyi doldurmak için başka karakterler de olmalı. Oyma, karakterlerinizi sıraya koyar. Örneğin, EQ’yu oymak, kick ve bası maskelememek için gereksiz alt uçları tuşlarınızdan almanıza olanak tanır. Aynı frekansta birbiriyle savaşan iki öğeniz olabilir. Vokal ve synth gibi. Birinde frekansları keserken diğerinde aynı aralığı artırarak her biri için bir alan açın.

Yaratıcılık

Bu, ekolayzer yolculuğunuzun son ve en yaratıcı aşamasıdır. Parçanızı tam olarak duymak istediğiniz şeye dönüştürdüğünüz bölümdür. Normalde bu adıma geliştirmede diyebiliriz ya da ses tasarımı. Kanallarınıza kişiliklerini verin. Onları giydirin. Hemen hemen her şey için bir ekolayzır vardır. Şimdi vokallerinizi hoparlörden attırmanın tam zamanı. Ya da kick vuruşunuzu yapın ve trampetinizi patlatın. Veya bu synth hatlarını daha yürek parçalayıcı hale getirin. Birkaç farklı EQ eklentisi deneyin. Arka arkaya 2 veya 3 farklı EQ koyun. Bazı EQ’lar bir konuda iyi olacak, diğerinde değil. Bu yüzden onları bir araya getirerek her şeyin en iyisini elde edin. Bunu yapmanın yanlış bir yolu yok. 

Dinamik nedir?

Dinamik, bir sesin en gürültülü kısımları ile en sessiz kısımları arasındaki boşluğu ifade eder. Her bölüm arasındaki boşluk tipik olarak dinamik aralık olarak adlandırılır. Bu tanım, bütün şarkıya ya da belirli kanallara uygulanabilir.

 

Dinamik sesler, sesin en sessiz kısmı ile en yüksek ses arasında geniş bir aralığa sahiptir. Örneğin, bir trampet vuruşu hayal edin. Uzun sürmeyen çok ani bir zirveye sahiptir. Bu, geniş bir dinamik aralığa sahip olduğu anlamına gelir.. Bunu bir org notasıyla karşılaştırın. Başladığı andan anahtarın bırakıldığı ana kadar aynı seviyede kalır. Bu, daha az dinamik bir ses olduğu anlamına gelir.

 

Dinamikler de bütün bir performansın içinde var. Bunun bariz bir örneği, bir şarkıcının verse’de sessizce şarkı söylemesi ve ardından onu koroda yaymasıdır. En sessiz ve en gürültülü bölümler arasındaki aralık genellikle 20dB’ye kadar çıkabilir ki bu çok fazladır, özellikle onu bir grup başka unsurla dengelemeye çalışırken. Çok dinamik olmayan organ notası gibi. Bu dinamik salınımlar, üzerlerinde bir tür kontrol dayatmadan her şeyi miksi zorlaştırabilir.

 Bu kısım kompresörün devreye girdiği yerdir.

Kompressör Nedir?

Kompressör, dinamik aralığı düzenleme işlemidir. Bu, bir frekansın ne kadarının geçmesine izin verildiğine dair belirli sınırlar belirleyen bir kompresörle yapılır. Daha tutarlı ve dengeli bir genel ses sağlayarak daha sessiz bölümleri güçlendirir ve daha yüksek sesleri düşürür. Uygulanan miktar kompresör Oranına bağlıdır. Daha yüksek oranlar dinamik aralığı daha fazla etkiler. Peki neden kullanıyoruz? Dinamik aralık iyi bir şey değil mi? Doğru, dinamikler iyidir. Ancak mixde tutarlı bir seviye elde etmeye çalıştığınızı unutmayın. Bir şey çok yüksekse, göze çarpacak ve garip olacaktır. İyi bir sıkıştırma dengesi bulmak, dinlemeyi ve öğrenmeyi gerektiren bir sanattır. Bu ses DAW’ınızdaki fader’ları ayarlamaya benzer mi? Olması gerekiyor. Temelde bir kompresörün yaptığı şey budur, ancak otomatik olarak kendinizi kaptırmamaya dikkat edin. Çok fazla sıkıştırma uygulamak tehlikelidir. Bir karışımdaki seviyeleri denemek ve dengelemek için yalnızca sıkıştırma kullanmak, cansız ve yorucu bir mikse yol açacaktır. En iyi sonuçları elde etmek için kompressörü hacim (gain) ile birlikte kullanın.

 

Kompresör yazımız okumak için tıklayınız.

Reverb nedir?

 

Reverb, sesin yansımasıdır. Tüm sesler bir tür yankılanmadır. Miks yapmanın en harika yanı, onu kontrol edebilmenizdir. Yankıya iki hedefi göz önünde bulundurarak yaklaşın. Yapay reverb efekti Yankı efektini bir efekt olarak kullandığınızda rahatça kullanılır. Bu, kendi benzersiz parıltınızın mikse enjekte edildiği yerdir. Yapay reverb, gerçek hayatta yapamayacağınız her şeyi yapmanızı sağlar.

 Reverb kontrolleri göz korkutucu olabilir. Beğendiğiniz bir şey bulana kadar ön ayarları kullanın. O zaman boş zamanlarınızda ince ayar yapabilirsiniz. Seçimi siz yapın.

Bazı iniş ve çıkışların yuvarlanması, diğer unsurları bastırmamasını sağlayacaktır. Reverbden önce EQ’yu koymayı deneyin. Bu, reverbe gelenleri EQing yaptığınız anlamına gelir. Ya da, çıkan yankı ve EQ’nun sonrasına koyun. Her şey gider. Her iki yaklaşım da size ilginç sonuçlar verecektir.

 

Gerçek Hayatımızda Reverb

Sahip olduğunuz bir kilise yok, ama şarkınızın bir kilisede olduğu gibi ses çıkarmasını mı istiyorsunuz? Sorun değil. Reverb ile taklit edin.

 

Sesiniz için gerçek bir akustik alan yaratmak için yankının gücünden yararlanın. Karışımınıza üç boyutluluk eklemek için kullanın. Enstrümanlarınızı tek başına takip etmiş olmanız fark etmez. Sağlam bir sihirbaz olun ve sanki hepsi aynı odada çalıyormuş gibi konuşun.

Ancak bunun, efekt olarak reverb kullanmaktan daha ince bir teknik olduğunu unutmayın. Bu makaleyi okumaya başladığınızdan beri geliştirdiğiniz profesyonel miks dokunuşunu kullanmak için mükemmel bir zaman. Reverbinizde “Küçük Oda” veya “Ambiyans” ön ayarlarını (veya tercih ettiğiniz DAW’daki en benzer ön ayarı) kullanarak başlayın.

İPUCU: Erken ve geç yansımalar arasındaki dengeye çok dikkat edin.. Sesiniz için en iyi neyi yaptıklarını anlamak için onları ayarlayın.

Büyük resim

Tüm işlemlerinizi büyük resmi göz önünde bulundurularak yapılması gerektiğini unutmayın. Parçanızla nereye gittiğinizi net bir şekilde hissedin ve ona sık sık referans verin. Miksinizi mastering adımı için en uygun hale getirin. Mükemmel şarkıyı elde etmenin tek yolu, akılda bir sesle karıştırmaktır. Referansları karıştır: tüm ses mikserleri bunları kullanmalıdır, bu nedenle miksiniz bu noktada sorunsuz bir şekilde geliyor. Ama her zaman beliren sorular vardır … Karışımınızın iyi olup olmadığını nasıl anlarsınız? Diğer iyi şarkılar gibi geliyor mu? Her şey düzgün bir şekilde oturuyor mu? Bir Karma Referansı kullanın. Bunu yapmanın birkaç yolu var: Rolling Stones’u seviyor musunuz? Street Fighting Man’in birinci parça olarak seansınıza atın ve giderken ona referans verin. Vuruşun onlarınki gibi mi oturuyor? Gitarınızı Keith’inki gibi mi kesiyorsunuz? Mix işlemi sırasında sık sık parçanızı dışa aktarın. Neyin doğru neyin yanlış gittiğine dair notlar alın. Miksinize geri dönün ve düzeltin. İşin son % 10’unun aslında işin % 90’ı olduğu söyleniyor. Bitirdiğinizi anlamanın tek yolu, ustalaştığını duymaktır.

 

Tekrarlayarak Doğru Miksi Bulmak

Tekrar yoluyla doğru miksi bulmak tüm bu süreçler tek durak noktası değildir. Acımasızca geri dönün ve tekrar tekrar küçük ayarlamalar yapın. Her şey bir araya gelmeden önce her şey parçalanacak. Miks yapmak köpürtme, durulama, tekrarlama işlemidir. Mükemmel miksi elde edene kadar devam edin. İyi bir miks, tam olarak doğru hale gelmeden önce genellikle birkaç versiyon ve birden fazla oturum alır. 

Güvenilir miksaj tekniklerine karşı çıkın 

Şimdi mikslemenin tüm “kurallarını” öğrendiğinize göre, hepsini yıkın. Belki TÜMÜ değil. Ancak iyi miksaj her zaman yaratıcılıktan geçer. Miksinizde şansınızı deneyin. Miks, bir gecede öğrenebileceğiniz bir ders kitabı süreci değildir. Bilgi birikimi, içgüdüler ve risk alma eşit derecede önemlidir. Sürecinizdeki en yaratıcı adımlardan biridir. İşleri yapmanın tek bir yolu olduğunu söyleyen eski kafalı kişilere inanmayın! , Obua’nıza bir flanger koymak istiyorsanız, obuanınıza bir flanger koyun!

Miks hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak ve mastering öğrenmek istiyorsanız derslerimize katılabilirsiniz.

 

BeatMakers Academy: Furkan Değerli / Batuhan Meriçli

Düzenleme: Gerçek Dorman

Kaynakça:
Landr

X